We kennen hem inmiddels allemaal als de held in een Netflix serie, of het hoofdpersonage in de populaire Witcher games. Je zou bijna vergeten dat de hekser Geralt al in de jaren ’80 het levenslicht zag, toen hij voor het eerst verscheen in een kort verhaal in een Pools fantasymagazine. Nu, meer dan twintig jaar later, kun je niet meer om de mysterieuze monsterdoder heen. Duik in de multimediale Witcher wereld en ontdek wie Geralt is en waarom zoveel mensen al jaren in zijn ban zijn.

Kijken, spelen, lezen of luisteren: The Witcher in al zijn verschijningsvormen

Kun je geen genoeg krijgen van de Witcher? Dan is er genoeg te vinden om jarenlang zoet mee te zijn. Of je nu begint aan de 8(!) boeken die de serie rijk is, besluit je in de gametrilogie te storten of lekker 2 seizoenen wilt bingewatchen op Netflix, je wordt direct de hekser wereld ingezogen. De serie pakt je in met spectaculaire kostuums en special effects, snelle verhaallijnen en populaire acteurs. In de games kruip je zelf in de huid van de Witcher en verken je, al vechtend, zijn indrukwekkende wereld. De boeken vertellen het complete verhaal, en zijn de beste manier om Geralt echt te leren kennen. 

Hoe de hype begon

Toen een stel fanatieke gamemakers besloot een ode brengen aan het fantasyverhaal van de Pool Andrzej Sapkowski, dat twintig jaar eerder enorme indruk op ze maakte, was een resultaat een nu wereldberoemde videogame franchise. De eerste game stamt alweer uit 2007 en in dat jaar verscheen ook de eerste Nederlandse vertaling van de boeken. De boekenserie was toen al 8 jaar eerder afgerond, in 1999.

Door de hernieuwde populariteit van The Witcher schreef Sapkowski nog een stand-alone roman in 2013. Deel 2 in de gamereeks werd in 2011 gepubliceerd, maar de echte hype begon met The Witcher 3, uitgegeven in 2015 en een van de beste games in zijn genre. De populariteit zorgde voor bekendheid bij een veel groter publiek en nog meer interesse in het achtergrondverhaal, met uiteindelijk een Netflix serie tot gevolg waarvan de opnames begonnen in 2018.

Hoe trouw zijn de Witcher spin-offs aan de oorspronkelijke boeken?

De gamewereld laat de historie van Sapkowski intact, want de games spelen zich vele jaren na de gebeurtenissen in het laatste boek af. Geralt strompelt op een dag met geheugenverlies Kaer Morhen binnen. Hij weet, net als de gamer zonder kennis van de boeken, helemaal niets van wat er in zijn verleden is gebeurd. De gameserie heeft daarmee zijn eigen verhaallijn, die weliswaar is gebaseerd op de boeken, maar toch heel eigen is. 

De serie volgt wel de verhalen uit de boeken, maar is creatief met tijdlijnen en gebeurtenissen. Om ze interessanter te maken, maar ook om de benodigde achtergrondkennis te introduceren terwijl  het ‘echte’ verhaal al bezig is. Zo leren we de hoofdpersonen en hun historie snel kennen, op een ingenieuze manier die laat zien hoe hun lot met dat van de anderen vervlochten is.

Ga je van de serie naar de boeken? Deze momenten ken je al

In het eerste korte verhaal uit 1986 vecht Geralt tegen de Striga. De seriekijker zal dit zeker herkennen uit seizoen 1. Maar in de eerste bundel korte verhalen, De laatste wens, komen we nog meer bekenden tegen. We lezen onder andere over Geralts ontmoeting met Nivellen, het gastvrije monster uit seizoen 2. We lezen hoe de hekser de ‘Butcher of Blaviken’ werd, en hoe hij terecht kwam op  het verlovingsfeest van prinses Pavetta. Ook Nenneke en het heiligdom van Melitele worden geïntroduceerd, waar Geralt herstelt van zijn verwondingen. Ciri’s verhaal begint in de tweede bundel, Zwaard der voorzienigheid. 

De Witcher wereld met je ogen dicht

Ben je niet zo’n lezer, maar wil je wel dieper de verhalen in duiken? Denk dan eens aan een luisterboek. Terwijl je bezig bent met de was doen, autorijden of een mooie wandeling door de natuur leest iemand anders je voor. Met een monstergevecht op de achtergrond wordt elke bezigheid spannend! Als je nog niet zeker weet of luisterboek wel wat voor je is, kun je altijd de voorbeeldfragmenten in webshops beluisteren. Die geven je een goed idee van de ervaring. De Nederlandstalige luisterboeken zijn in 2020 ingesproken door Jelle Amersfoort en hij doet het verhaal absoluut eer aan. 

De volgorde van de gebeurtenissen in de Witcher boeken

Zelfs, of juist, als je al bekend bent met de andere vormen is het absoluut de moeite waard om te beginnen aan de boeken. Een groot voordeel is dat de boekenserie ‘af’ is – je kunt aan één stuk door lezen zonder te hoeven wachten op een nieuw deel. 

Dus, klaar om je tanden te zetten in de Witcher octologie? Let dan wel op de volgorde waarin je gaat lezen (of luisteren), want die komt chronologisch niet overeen met de verschijningsdata. Je kunt het beste beginnen met de boeken met korte verhalen; De Laatste Wens en Het zwaard der voorzienigheid. Deze collecties bevatten losstaande gebeurtenissen in het Hekser universum die de belangrijkste karakters introduceren en meer vertellen over de wereld waarin Geralt, Yennefer, Ranonkel (Dandelion in de games, of Jaskier in de serie) en Ciri zich bevinden. Seizoen der stormen, het nieuwste boek, past chronologisch gezien net voor Het bloed van de elfen, waarin de verhaallijn begint die we kennen uit de tv-serie. Veel leesplezier!

De laatste wens, The Witcher
Te koop bij eBook.nl
Zwaard der voorzienigheid, The Witcher
Te koop bij eBook.nl
Seizoen der stormen, The Witcher
Te koop bij eBook.nl
Het bloed van de elfen
Te koop bij eBook.nl
De jaren van verachting
Te koop bij eBook.nl
De vuurdoop
Te koop bij eBook.nl
De zwaluwentoren
Te koop bij eBook.nl
De vrouwe van het meer
Te koop bij eBook.nl

Deel dit bericht met je vrienden