Een boek combineren met andere media? Astronaut, de debuutroman van Tomias Keno, bewijst dat deze ingrediënten samen een succesverhaal kunnen vormen! Naast het boek wordt het verhaal Astronaut verder uiteengezet door middel van een podcast en een muziekalbum.
De kracht van zo’n multimediaal concept is dat je als lezer écht betrokken wordt bij het verhaal. En dat is ook zeker het geval bij Astronaut. Naast het boek en e-book bestaat dit ‘project’ ook uit een podcast en muziekalbum. Erg uniek! De verschillende mediavormen vertellen het verhaal Astronaut op verschillende manieren en vanuit verschillende gezichtspunten. Op deze wijze leer je echt alle kanten van het verhaal kennen!
Astronaut: een spoilerloze introductie
Het is midden in de nacht als Angela een onbekende man op haar oprit aantreft. Ze probeert hem weg te jagen, maar slaat hem onopzettelijk met een schep op zijn hoofd. De onbekende man valt op de grond en geeft geen teken van leven. Angela raakt in paniek en verstopt de man in haar huis. Tegen al Angela haar verwachtingen in zit de onbekende man de volgende ochtend levend in haar keuken. Er is alleen één probleem: de onbekende man zegt niets. Wat Angela ook probeert, de man zegt geen woord. Wat hij wel doet, is het tekenen van sterrenstelsels. Deze bezigheid geeft de onbekende man de bijnaam Astronaut. Angela en haar zoon Rocko doen hun uiterste best om uit te vinden wie de man is en waar hij vandaan komt. Lukt het moeder en zoon om dit raadsel te ontrafelen of blijft het een onoplosbaar mysterie?
De podcast, De Zaak Astronaut
Aansluitend op het boek, is de podcast De Zaak Astronaut gemaakt, welke in 2021 was genomineerd voor de NTR Podcastprijs. In de podcast luister je naar het verhaal van een man die is aangespoeld op een van de Nederlandse Waddeneilanden. Niemand lijkt de man te kennen en omdat hij niets lijkt te zeggen, wordt hij opgenomen op een psychiatrische afdeling. De man zegt niets, maar tekent wel sterrenstelsels. Om erachter te komen wie de man is, opent de politie een tiplijn. De podcast wordt ‘verteld’ vanuit het perspectief van journalist Olivier Trappman. Olivier gaat alle tips na die worden gegeven en komt in contact met allerlei verschillende mensen.
Wij hebben zowel het boek gelezen als de podcast beluisterd en raden je aan om te beginnen met het boek. Door deze volgorde aan te houden, is het verhaal goed te volgen en zul je op het puntje van je stoel zitten. De podcast is absoluut een waardige toevoeging aan het boek!

Het muziekalbum
Tot slot zal er ook een muziekalbum worden gepubliceerd dat in lijn ligt met het verhaal van de Astronaut. Het album wordt hoogstwaarschijnlijk midden 2022 met het publiek gedeeld en zal twaalf popliedjes tellen. De liedjes op het album sluiten goed aan op het mysterieuze gevoel dat het boek overbrengt. Je kunt nu al het eerste liedje van het album, Borders, beluisteren.
Dit vonden wij van het project Astronaut
Zoals je waarschijnlijk al tussen de regels door hebt kunnen lezen, zijn wij fan het multimediale project Astronaut. De verschillende media sluiten goed op elkaar aan en versterken het verhaal zelf. Wij zouden het boek en de andere mediavormen omschrijven als fris en onderscheidend. Meteen vanaf de eerste pagina neemt de schrijver, Tomias Keno, je mee in het verhaal. De spanning wordt snel opgebouwd en je zit er direct in. Wij vinden Astronaut dan ook een echte pageturner! Wat wij ook erg kenmerkend en boeiend vinden aan Astronaut is hoe (actuele) aspecten uit de maatschappij zijn verwerkt in het verhaal. Neem bijvoorbeeld onderwerpen als hokjesdenken, het zijn van een buitenstaander, familierelaties en bang zijn voor het onbekende.
Wij kijken nu al uit om meer van Tomias Keno zijn werk te lezen en bovenal te ‘voelen’!