Je weet wat ze zeggen: oude liefde roest niet. En dat geldt al helemaal voor je eerste liefde… Een onvergetelijk moment in je leven dat altijd memorabel blijft. Helemaal in het teken van De Boekenweek hebben wij een top 10-lijst gemaakt bestaande uit e-books en luisterboeken binnen het thema ‘Eerste liefde’. Welk boek laat bij jou die kriebels van je eerste liefde weer opborrelen?

Lieg met mij, Philippe Besson

1. Lieg met mij, Philippe Besson

Wanneer Philippe een jongen ziet lopen die sprekend op zijn eerste liefde lijkt, wordt hij teruggebracht naar zijn tienerjaren. Het was 1984 toen Philippe en Thomas elkaar voor het eerst ontmoetten. Deze geheime ontmoeting vormde de start van een tragisch liefdesverhaal tussen de, toen nog, tienerjongens.

Eerste liefde, David Nicholls

2. Eerste liefde, David Nicholls

Eerste liefde van David Nicholls neemt je mee in het leven van Charlie Lewis. Charlie is een onopvallende jongen. Hij zorgt voor zijn werkloze vader en Charlie’s toekomst lijkt eigenlijk best somber. Wanneer Fran Fisher in het leven van Charlie verschijnt, lijkt dit te veranderen. Een zomer die eerst zo kleurloos leek, komt onverwacht in liefdevolle zonnestralen te staan.

Amerikanah, Chimamanda Ngozi Adichie

3. Amerikanah, Chimamanda Ngozi Adichie

Ifemelu en Obinze zijn hopeloos verliefd en kijken uit naar een toekomst samen. Deze dromen worden compleet verwoest, wanneer zij gedwongen worden hun thuisland Nigeria moeten verlaten door de militaire dictatuur. Ze gaan ieder hun eigen weg en verliezen elkaar ongewild het oog. Wanneer Ifemelu en Obinze jaren later terugkeren naar Nigeria, worden ze geconfronteerd met de vele veranderingen én een heropbloeiende liefde.

Eleanor & Park, Rainbow Rowell

4. Eleanor & Park, Rainbow Rowell

Eleanor en Park lijken twee hele verschillende mensen. Het enige wat de twee tieners met elkaar in gemeen hebben, is dat ze beide buitenbeentjes zijn. Of is er toch meer? De eerste gezamenlijke rit in de schoolbus, vormt de start van een eerste liefde. Dit boek is, net als de andere boeken van Rainbow Rowell, een echte must-read!

Noem me bij jouw naam, Andre Aciman

5. Noem me bij jouw naam, Andre Aciman

Elio en Oliver zijn twee goede vrienden. Na een vriendschap, waarbij de aanwezige aantrekkingskracht een lange tijd vermeden is, tasten de jongens hun gevoelens af. In deze literaire roman beschrijft Andre Aciman hoe de jongens hun gevoelens voor elkaar ontdekken wat de invloed van deze nog onbekende sensaties is.

Een weeffout in onze sterren John Green

6. Een weeffout in onze sterren, John Green

Een weeffout in onze sterren is een onvergetelijk verhaal en bundelt onderwerpen, zoals dood, vriendschap en bovenal liefde. Hazel is zestien jaar en is ongeneeslijk ziek. Gus is van dezelfde leeftijd als Hazel en heeft kanker overleefd. De twee tieners voelen, vanaf het eerste moment dat zij elkaar ontmoeten, een onontkenbare binding. Maar durft Hazel deze aantrekkingskracht en mogelijke liefde een kans te geven, wetende dat ze door de medische wereld is opgegeven?

Op aarde schitteren we Ocean Vuong

7. Op aarde schitteren we, Ocean Vuong

Deze debuutroman van Ocean Vuong onderscheidt zich van de andere boeken op dit lijstje, omdat ‘Op aarde schitteren we even’ de liefde tussen moeder en zoon verwoord. De 28-jarige Hondje schrijft een brief aan zijn moeder, waarin de familiegeschiedenis centraal staat. Dit aangrijpende familieportret laat de verschillende kanten van een eerste liefde zien.

Nooit meer Colleen Hoover

8. Nooit meer, Colleen Hoover

Wanneer Lily een relatie krijgt met de eigenaardige Ryle, komen er herinneringen aan haar eerste liefde Atlas naar boven. Wanneer Atlas dan ook weer in Lily haar leven verschijnt, kost het Lily al haar kracht om haar toekomst te redden door middel van de lessen uit het verleden. Dit realistische verhaal van Colleen Hoover raakt je en zul je niet snel vergeten.

Een ongewoon huwelijk Tayari Jones

9. Een ongewoon huwelijk, Tayari Jones

Celestial en Roy zijn pasgetrouwd, beschikken beide over succesvolle carrières en aarden in hun nieuwe levensstijl als man en vrouw. Kortom: een mooi leven. Dat mooie plaatje slaat totaal om, wanneer Roy wordt gearresteerd. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor een misdaad die hij, volgens Celestial, niet heeft gepleegd. Betekent dit het einde voor hun oh zo mooie leven samen?

Normale mensen Sally Rooney

10. Normale mensen, Sally Rooney

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in Ierland. Ze ontmoeten elkaar wanneer Connells moeder het huis van Marianne aan het schoonmaken is, maar dat is het ook. Een aantal jaar na hun eerste ontmoeting lijkt de band tussen Marianne en Connell toch sterker dan ooit gedacht. De invloed van een eerste liefde blijft de jongeren de rest van hun leven volgen. Net als de andere boeken van Sally Rooney is Normale Mensen een wonderwerk.

Deel dit bericht met je vrienden!