Na het vinden van jouw gewilde e-book wil je natuurlijk maar één ding: beginnen met lezen! Daarom leggen wij in dit artikel uit hoe je e-books kunt downloaden op een e-reader, smartphone en laptop. Zo weet jij precies wat je moet doen en kun je zo snel mogelijk in je nieuwe e-book duiken!

Er bestaan verschillende manieren waarop je een e-book kunt downloaden op je gewenste toestel. Het downloaden van een e-book kan bijvoorbeeld door middel van Wifi of met een USB-kabel. Wij bespreken de verschillende manieren per toestel. Voor sommige merken kan de wijze van downloaden verschillen, maar in grote lijnen komen de verschillende stappen met elkaar overeen. Lees het artikel door, pak het toestel erbij dat je wilt gebruiken en het e-book downloaden is zo gepiept. Wij wensen je alvast veel leesplezier!

E-books downloaden op een e-reader

Heb je een e-book abonnement? Dan kun je jouw favoriete e-book heel gemakkelijk streamen en lezen op je e-reader. Bij Kobo e-readers hoef je enkel in te loggen op je Kobo Plus of Bol.com account. Wanneer de app ververst, worden de nieuwe e-books automatisch op je e-reader getoond. Ook voor veel andere e-book abonnementen geldt dit gemak.

E-books via een wifi-verbinding op een e-reader downloaden

Maar ik zie je al denken: ‘wat als ik een e-book koop?’. Ook dan gaat het downloaden van een e-book erg gemakkelijk. Omdat alle e-readers tegenwoordig over Wifi beschikken, is dit de gemakkelijkste weg om e-books te downloaden op je toestel. Open de ingebouwde webbrowser op je e-reader en bezoek de webwinkel, waar je jouw e-book hebt aangeschaft. Is dit bijvoorbeeld eBook.nl? Dan vind je de door jouw aangeschafte boeken onder het kopje ‘Boekenplank’. Vanaf die pagina kun je binnen één klik het e-book op de e-reader zetten.

Dit geldt niet alleen voor eBook.nl, maar ook voor andere webwinkels, zoals Bol.com, Libris en BookSpot.

Dus even op een rijtje:

 1. Open de ingebouwde webbrowser op je e-reader.
 2. Bezoek de website, waar je het e-book hebt aangeschaft.
 3. Log in op de website en open je profiel.
 4. Bekijk jouw aankopen en download deze op de e-reader.
 5. Wanneer de download rond is, kun je beginnen met lezen!

E-books downloaden op e-reader via USB-kabel

Wanneer je e-books op een e-reader wilt downloaden via een USB-kabel, moet je dit door middel van een laptop of computer doen. Om dat te kunnen doen, moet je allereerst het gratis e-bookbeheerprogramma Adobe Digital Editions installeren via Adobe. Wat je vervolgens moet doen, wordt hieronder stap voor stap besproken.

 1. Surf op je computer of laptop naar de website, waar je het e-book hebt gekocht of gevonden.
 2. Download het e-book en sla het ergens op waar je het gemakkelijk terug kunt vinden.
 3. Open Adobe Digital Editions op je computer.
 4. Selecteer ‘Bestand’ in het menu en kies vervolgens ‘Toevoegen aan bibliotheek’ of ‘Onderdeel toevoegen aan bibliotheek.
 5. Ga terug naar het eerder opgeslagen e-book en voeg deze toe aan de bibliotheek.
 6. Koppel je e-reader door middel van een USB-kabel aan je laptop of computer.
 7. Je e-reader zal dan in Adobe Digital Editions verschijnen. Sleep het e-book vanuit je bibliotheek naar het icoontje van je e-reader.
 8. Het overzetten van het e-book naar je e-reader is dan al helemaal rond! Ontkoppel je e-reader van je laptop en begin aan je nieuwe boek!

E-books downloaden op een smartphone of tablet

Android smartphone of tablet

Je kunt natuurlijk ook je smartphone of tablet gebruiken als toestel om e-books mee te lezen. Om dat te kunnen doen, is het aan te raden om een app op je device te installeren, zoals ReadEra, Epub reader of de Aldiko Book Reader. Je kunt deze apps gratis installeren in de Google Play store.

De eerste stap is het downloaden van je e-book via de website, waar je het e-book hebt gekocht. Wanneer je dat hebt gedaan, open je de Aldiko Book Reader app. Kies in het menu voor ‘Bestanden’ of ‘Files’ en selecteer de map, waar je het e-book hebt opgeslagen. Selecteer het e-book dat je wilt open en tik vervolgens op het ‘importeer-icoon’. Het e-boek zal dan direct geopend worden.

Ipad of Iphone

E-books die over een watermerk-beveiliging beschikken of DRM-vrij zijn, kunnen heel eenvoudig op een iPad of iPhone geopend worden. De Apple Books applicatie staat standaard op de Apple-toestellen en is de app, waar je e-books in kunt openen. Een andere app downloaden is dus niet nodig.

Volg de volgende stappen:

 1. Bezoek de website, waar je het e-book hebt gekocht en download het desbetreffende e-book.
 2. Je vindt het e-book vervolgens in de map ‘Downloads’.
 3. Wanneer je het e-book selecteert, kun je kiezen in welke app je het e-book wilt lezen.
 4. Kies voor ‘Open met Apple Books’ of ‘Kopieer naar Apple Books’.
 5. De Apple Books app zal dan automatisch worden geopend. Je vindt het e-book in de bibliotheek van de app. Selecteer het e-book en begin met lezen!

Deel dit artikel met je vrienden!